Bichon Havanais - Pälsvård

Pälsvård

Havanaiser är pälshundar, det är lika bra att konstatera och acceptera det med en gång. Visst kan man underlätta pälsvården genom att klippa sin havanais, men pälsvård kommer ändå alltid vara en del av hundägandet när man köper en havanais, oavsett om man väljer att hålla den kortklippt eller ej.

Med detta sagt så är ändå havanaiserna ändå relativt lättskötta för att vara pälshundar. Jag borstar mina vuxna hundar en gång i veckan, och det tar en halvtimme per hund ungefär. Jag badar dem varannan vecka, om det inte är riktigt uselt väder, då kan det bli oftare.

Vad är det för fördelar med att ha en havanais trots den långa pälsen? Är det bara jobbigt? Nejdå! Jag tycker t ex att det är toppen att havanaiserna inte fäller och släpper hår i möbler, på mattor, kläder, i bilen... Jag borstar hellre själva hunden en stund varje vecka mot att ständigt borsta bort små hårstrån från möbler och kläder. Havanaiser luktar inte "hund", de luktar gott! De är söta, vackra, mjuka och mysiga att klappa och krama. Man blir inte smutsig och "fet" på händerna som när man klappar en strävhårig hund. Det ger dessutom stor tillfredställelse att ha ett gäng nybadade, borstade, vackra havanaiser omkring sig, man känner sig stolt och glad över sina fina hundar - och det jobb man har lagt ner på att få dom så fina! Dessutom och inte minst så är det många allergiker som tål havansier, just pga hårlaget. Sedan är det ju faktiskt så att även strävhåriga och "normalhåriga" hundar kräver sin skötsel, bara på ett annat sätt.Från vått till torrt! En härlig sommardag, livsglada hundar och vackra pälsar.

Egentligen ska man se pälsvård som någonting positivt för både hund och ägare. Man får en extra stund tillsammans som kan bli riktigt mysig med rätt träning (av hunden) och inställning (för er båda). Tänk på det som en spa-behandling för hunden, hunden kan ju faktiskt må lika bra efter pälsvård som vi gör efter massage och skönhetsbehandling!

Tovor

Japp, det bildas tovor på en pälshund. Men ingen hund ska behöva gå omkring med tovor. (Det kliar, stramar, kan skapa utslag och svamp, dölja sår och fästingar.) Det är ditt ansvar som hundägare att se till att din hund är tovfri! Ja, nu är jag bestämd här, men det är viktigt att man förstår detta om man skall ta sig an en pälshund.

Som ni säkert anar så har jag sett en del trassliga pälsar under mina år som uppfödare. Jag förstår att alla är nybörjare i början, så tveka inte att ta kontakt om ni behöver hjälp! Men egentligen är det ju inte så svårt! Egentligen. Det handlar ju faktiskt bara om att borsta och kamma sig igenom hela pälsen och reda ut de tovor som finns....

Vissa saker gör pälsen blir lite extra tovig. Det är bra att veta om vad det är så att man kan ta hand om pälsen lite extra om hunden har "blivit utsatt" för dessa saker:

• kramsnö
• alla former av selar
• overaller
• gnugga med handduk
• skräp i pälsen
• bad
• intensiv och långvarig lek i närkamp med en annan hund

Man skulle ju kunna tänka sig att det är en god idé att använda overall när det är smutsigt ute. Men nej. Det finns få saker som gör en pälshund så tovig som overall. OM man ändå vill använda en sådan, var noga med att borsta pälsen direkt efter användandet! En overall brukar bilda massor av tovor vid muddar och halslinning. Använd ett vanligt halsband, inte sele. Selen bildar också mycket tovor. Både overallen och selen ligger ju och gnuggar mot pälsen när hunden rör sig, det är därför.Någon dag varje vinter är det precis så kall/varm snö att hundarna blir helt fulla med snöbollar. Då är det bara att vända hem och stoppa dem i duschen! (Copyright Camilla Selin.)

Utrustning

Man behöver egentligen inte så mycket för att kunna sköta sin hund. (Men oj vad mycket hundaffärerna vill att man skall köpa!) Det här är vad jag använder:

• En bra borste. Jag använder Mason Pearson mix pocket, kan beställas på nätet hos tex Häromi.
• En bra kam, mellangles, skön att hålla i.
• Spraybalsam, valfritt märke.
• Schampo, helt ok med ett milt humanschampo. Ev balsam.
• Klotång.
• Barntandborste.

Tyvärr finns det inget mirakelschampo, utredningsspray eller dylikt som automatiskt tar bort tovor (i sådana fall skulle nog hela pälsen ramla av...).

Förutsättning

Det är bra om man vänjer sin havanais vid pälsvård tidigt. Lär den gärna att ligga på sidan under borstningen, det underlättar. Det är bra att stå bekvämt, vid ett lagom högt bord, med ett halkfritt underlag för hunden.

Skötsel av valpen

Den lilla valpen kan man gärna borsta lite varje dag så att den vänjer sig. Pröva lite med kammen också, även om det inte finns några tovor. Håll koll på pälsen runt analöppningen, där kan pälsen tova ihop sig lite även på en liten valp. Pilla bort ”ögongrus” varje dag, och klipp klorna en gång/vecka. Det är lagom med ett bad varannan vecka. En liten valp kan man bada i kökets diskbänksho. Använd ett milt schampo tex barnängens babyschampo. Det behövs inget balsam. Torka pälsen med handduk och föna valpen torr med hårtork. Tänk på att inte ha allt för hög värme. Valpen kommer säkert att krångla i början, men det är bara att hålla den fast och lugnt så vänjer den sig! Om du uppträder lugnt och tryggt och självklart blir det också så för valpen."Blev jag inte snygg?!? Vaddå inte gräva?!?"

Bad

En vuxen havanais badas också en gång varannan vecka. Undvik att tvätta tassar och mage efter promenader däremellan så mycket som möjligt! Torka bara med en handduk när ni kommer in från promenaden och låt smutsen ramla bort vartefter pälsen torkar. Det blir förvånansvärt lite smuts inne ändå! Ju mer man håller på att tvätta och torka, desto mer tovor får man och pälsen blir sliten. Även för en vuxen havanais räcker det med ett vanligt milt "människoschampo". Använd balsam vid behov. Schamponera flera gånger i rad om hunden är riktigt smutsig för bästa resultat. Gnugga inte för mycket med handduken utan krama ur den värsta vätan ur pälsen. Föna torrt. Inför en utställning fönar man pälsen kruttorr samtidigt som man borstar för bästa resultat. Verkligen jättetorrt överallt! Glöm inte bakom öron, under svans tex. Men till vardags räcker det om pälsen blir ”nästan” torr. Bada aldrig en pälshund utan att borsta den direkt efteråt!Snösmältning + torra, dammiga trottoarer gör hundarna såhär smutsiga... Men bad, hårtork och borstning gör underverk! (Copyright Petra Lindström.)

Borstning

Det brukar räcka att borsta en vuxen havanais en gång i veckan. Men under den sk tovperioden (kommer vid ca 9 månaders ålder) kan man behöva borsta så ofta som varannan dag. Använd borsten i första hand, kammen till tovor. Bena upp pälsen noga och borsta skikt för skikt, från ena sidan av hunden till den andra. Titta noga, misstänker du en tova, ta kammen och känn efter. ALLA TOVOR MÅSTE BORT VID VARJE BORSTNING! Annars får man stora och jobbiga problem. Tovor bildar tovor. Var inte rädd för att ta i lite när du reder ut en tova, pälsen som bildar tovan är lös. Men tovan sitter ju fast i päls som sitter kvar, så håll emot lite med ena handen vid hårbotten i den fasta pälsen. (hoppas ni förstås vad jag menar….) All den lösa pälsen måste verkligen kammas bort. Bada ALDRIG hunden två gånger i rad utan borstning däremellan! I samband med bad släpper hunden lite päls, och borstar man inte bort den bildas det tovor. Glöm inte att borsta armhålor, bakom öronen, i ljumskarna, under hakan, i handloven etc där det gärna gömmer sig tovor.På våren samlar havanaiserna på sig massor av torr mossa i pälsen. Se mängden som Tigers matte borstat bort efter en stunds lek och bus på gräsmattan! När våren är igång på allvar och gräset har börjat växa blir den biten bättre. (Copyright Annica Erlandsson.)

Efterarbete

Efter att hunden är genomborstad, gör en mittbena, spraya med spraybalsam och släta till med borsten. Känn igenom pälsen med kammen så det inte finns några tovor kvar. Känn lite extra på ”kanterna” av benen och bogen, där är det lätt att missa lite. En hund med mycket underull kan behöva kammas igenom flera gånger i det här skedet för att man skall ”bli av” med lite av den pälsen. En hund som har lite tunn och sliten päls är man mycket mer försiktig med, då kammar man helst inte alls.

Tappa kontrollen

Känner ni att ni tappar kontrollen och inte får bort tovorna, ring mig genast, så får ni komma hit och få hjälp! Men ring för ett besök så fort som möjligt så blir det inte så jobbigt för varken hunden eller mig! Man kan också boka tid på ett hundtrim för att få hjälp med tovorna. Mina ömma axlar uppskattar det...

Var bestämd

När valpen börjar få tovor kommer den ju givetvis att börja tycka att det är lite besvärligt att bli kammad. Vissa hundar är mer hårömma och har mer temperament än andra och protesterar gärna lite extra. Men det är DU som hundägare som bestämmer, och det är ett måste att hunden står ut med pälsvården! Var lugn men MYCKET bestämd i den situationen, låt INTE hunden slippa undan! Håll fast, lugnt och bestämt, ta hjälp av någon annan som håller om det behövs tills hunden har förstått att den ska ”ge upp” och låta dig göra klart det du håller på med. Ni får stå ut med pip och protester en stund, det går över!!!! Det är oftast mer ljud än orsak…. Tänk på att det är bättre att reda ut en liten tova direkt än att låta hunden slippa och får problem med massor av tovor vid ett senare tillfälle!

Klippning

En del väljer att klippa sina havanaiser. Helt ok tycker jag, om man ändå inte ska ställa ut sin hund på hundutställning. Bara ni är nöjda och hunden mår bra så är jag nöjd! Om man väljer att klippa sin hund finns det ett par olika varianter. Det brukar bli snyggast att klippa hela pälsen så att den är ca 1 cm lång. Spar gärna lite päls på öron och svans, det ser trevligt ut. Klipper man såpass kort håller sig pälsen tovfri ca 3 månader, sedan får man klippa den igen. Ett alternativ till att klippa hunden helt och hållet är att klippa helt rent under magen, på insidan av bakbenen, i armhålorna, mellan bakben och framben, men låta resten av pälsen på kroppen vara som den är. Man kan klippa tassar och nedre delen av benen ganska kort också. Det gör stor skillnad på skötsel, men hunden ser fortfarande ut som en långhårig havanais. Observera att det är tjockleken på pälsen som bildar tovor, inte längden egentligen. Det går att få en fin, lång päls igen efter att hunden varit nerklippt, men det kräver mycket jobb! Pälsen tovar mycket under utväxt!Fint klippta havanaiser. (Copyright Marita Magnerfelt.)

Ansning

Havanaisernas päls skall alltid hållas kortklippt mellan trampdynorna, så att det inte fastnar is mellan trampdynorna när det är kallt, eller blir svårt att torka när det är fuktigt. Runda även av pälsen på utsidan av tassen. Hårstrån som växer i örats hörselgång skall tas bort. Man ”plockar” med fingertopparna, lite i taget. Det behöver göras ungefär varannan månad.

Ögon

Vissa havanaiser får rinniga ögon. Var noga med att ta bort ”ögongrus” och se efter så att det inte ligger hårstrån i ögat varje dag. Om hundens ögon är väldigt rinniga kan man för säkerhets skull kolla med veterinären så att det inte växer ett hårstrå innanför ögonlocket som irriterar. Det är ganska ovanligt, men man kan ju kolla för säkerhets skull. Oftast är det inte så mycket att göra åt det rinniga, det har egentligen med konstruktionen av tårkanalen att göra. Hundarna verkar inte ha så ont av det. Röda ögon kan givetvis vara ett tecken på infektion, då ska man ta hunden till veterinären.

Tänder

Det är bra att borsta tänderna på sin hund. Det räcker att använda lite vatten och en barntandborste. Gärna varje dag, men en gång i veckan är helt ok det också. Bildas det tandsten ändå får man åka till veterinären och ta bort den.

Fästningmedel

Jag använder inget fästingmedel till mina hundar. De får väldigt sällan fästingar. Men bor man och promenerar där det är mycket fästingar kan man behöva använda något fästingmedel. Jag rekommenderar att absolut inte använda något som man droppar på huden!!! Flera havanaiser har reagerat väldigt illa på sådana medel. Pröva möjligen ett fästinghalsband, men se upp för reaktionen och ta bort halsbandet direkt om hunden mår dåligt! Det bästa är att uppsöka hälsokost- eller djuraffär och hitta alternativ som inte är så giftiga, det finns t ex naturmedel som man tillsätter fodret eller sprayar på pälsen.

Till sist

Återigen, jag hjälper gärna till vid ev problem, ring gärna och be om råd!Sandlådan är oemotståndlig för lek och bus! Hur sandig man än blir...