Bichon Havanais - Avelspolicy

Avelsprinciper

Jag prioriterar självklart hälsa och temperament när jag planerar kennelns avel. De flesta av våra valpköpare vill ha "vanliga familjehundar", men självklart är vårt mål att uppfödda hundar även skall kunna visas på utställning med goda resultat. Målet vid varje parning är att få fram "den perfekta avkomman". Jag använder utställningsmeriterade, friska hundar av gott temperament i avel.

Jag är självklart medlem i Svenska Kennelklubben samt Bichon Bolognese och Havanais Club.

Jag följer Svenska Kennelklubbens grundregler och avelspolicy samt Bichon Havanais och Bolognese Clubs avelsrekommendationer. När jag väljer avelshundar tänker jag såhär:

1. Hälsa

Vi undersöker alltid föräldradjur enl avelsrådets rekommendationer. För närvarande betyder det att hundarna ögonlyses, knäleder och hjärta undersöks av veterinär.

2. Temperament

Varje föräldradjur skall fungera bra som sällskapshund i en familj. De bör dessutom vara någorlunda lättuppfostrade och lätthanterade vid borstning o dyl.

3. Typ, helhet, och storlek

Min erfarenhet säger mig att typlika hundar ger den bästa avkomman utseendemässigt sätt. Jag letar alltså efter en typlika hane till min tik, och gärna en hane som kompletterar min tik på ett bra sätt. Om tiken tex är stor bör hanen inte vara över medelstorlek osv.

4. Päls

Havanaiser är långhåriga hundar och pälsen är en viktig del av helhetsintrycket. Jag eftersöker päls av bra kvalitet, som inte bara är vacker att se på utan någorlunda lätt att sköta under större delen av hundens liv.

5. Detaljer

Jag kan acceptera detaljfel hos en avelshund, om det inte är ett diskvalificerande fel. Men jag väljer aldrig två avelshundar med samma detaljfel till en parning.

Vi gör alltså vårt bästa för att avelsresultatet skall bli gott. Vi tror, hoppas och håller tummarna vid varje parning! Några garantier finns aldrig, mer än att hundvalparna definitivt inte är rumsrena vid leverans.... Men, som sagt, vi gör vårt bästa!

Kenneln

Våra hundar bor tillsammans med oss och har fri tillgång till hela huset - inklusive soffor och sängar! Vi vill inte ha fler hundar hemma än att detta kan fungera, och att hundarna kan få dagliga promenader och god omvårdnad. Jag har dessutom ett "vanligt" jobb att sköta, och en familj med tre barn. Därför har jag inte så många hundar, och därmed kan jag heller inte ha valpar så ofta. Målet är att ha ungefär en valpkull om året.

Valparna föds och tillbringar sina första veckor i gästrummet på bottenvåningen bredvid köket. Från 3 veckors ålder bor de i vårt stora kök. Då vi har barn i familjen är valparna vana vid liv och rörelse. Valparna får självklart vara ute så mycket som möjligt, beroende på säsong och väder. När valparna är ca 3 veckor gamla börjar vi ge dem lite burkmat/valpfoder som komplement till tikens mjölk, och vid ca 5 veckors ålder introducerar vi torrfoder. Vid 8 veckors ålder äter valparna ca 1/2 dl torrfoder var 4 ggr/dag.

Alla valpar är självklart ID-märkta, vaccinerade och veterinärbesiktiga vid leverans! Vi är jätteglada om valpköpare vill hålla kontakten med oss efter att valpen hämtats, skickar foton, kommer och hälsar på osv. Självklart ställer jag upp och svarar på frågor och hjälper till med pälsvård om det behövs.

Statistik

Lite statistik om våra valpar: Vi har fått 203 valpar på 39 kullar, dvs ca 5 (5,2...) valpar per kull i genomsnitt. Största kullen har varit 11 valpar och den minsta bara en enda tjej. 120 valpar har varit hanar och 82 st tikar. I 24 kullar har vi haft fler hanar än tikar, varav fem kullar med enbart hanar. Klar dominans av pojkar alltså, 59%! Medelvikt vid födseln har varit 182 gram, och vid 8 veckors ålder ca 1400 gram. Genomsnittlig viktökning per vecka har varit ca 138 gram första veckan, sedan ca 150-200 gram per vecka. Vi har haft fyra valpar som varit dödfödda och fem som avlidit under första veckan (ej inräknade i statistiken). Vi har med andra ord (peppar, peppar..) haft låg dödlighet bland våra nyfödda valpar. Alla valpningar utom fem har varit naturliga, fem slutade med kejsarsnitt. En pga en ovanligt stor valp på 275, två pga sk tvärläge och två pga värksvaghet.